Aanpassingen verkeersregels sinds verschijnen CD-ROM's Versie 7.0

Hoofdstuk 2: Verkeersregels en snelheid

Maximumsnelheid op autosnelwegen op plaatsen verhoogd naar 130 km/uur

De maximum toegestane snelheid is afhankelijk van de weg waarop je rijdt en het type weggebruiker dat je bent. Hieronder zie je een overzicht van de maximumsnelheid voor verschillende typen weggebruiker op verschillende typen wegen.

Per 1 september 2012 is de maximumsnelheid op autosnelwegen verhoogd van 120 km/uur naar 130 km/uur. Op trajecten waar een lagere maximumsnelheid geldt wordt dit met borden aangegeven.

Maximumsnelheid woonerf

Vroeger werd de maximumsnelhied voor bestuurders in woonerven omschreven als stapvoets, wat overeen kwam met 15 km/uur. De term stapvoets is niet langer van kracht en geldt in woonerven een maximumsnelheid van 15 km/uur.

Hoofdstuk 3: Verkeersborden

Nieuw verkeersbord

Verkeersbord J39 is officiëel toegevoegd.


J39: Waarschuwing voor elektrische in- en uitschuifbare paal in de rijbaan (poller) waarmee de toegankelijkheid van straten en gebieden kan worden geregeld.

Verkeersborden opvallender door witte rand

Verkeersborden kunnen met ingang van 1 oktober 2012 een witte rand krijgen. Mensen die kleurenblind zijn kunnen de borden daarmee beter begrijpen.

Beter herkenbaar

Rode elementen in een blauw vlak zijn niet te onderscheiden door mensen die kleurenblind zijn. Een witte bies tussen de kleuren verhelpt dit probleem. Dit maakt verkeersborden beter herkenbaar.

Oorspronkelijk bord

Bord met witte bies

Rode verkeersborden kunnen aan de omtrek een reflecterende bies krijgen, zodat ze beter opvallen tegen een groene of donkere achtergrond.

Oorspronkelijk bord

Bord met witte bies

Wegbeheerders kunnen zelf bepalen of en wanneer zij de verkeersborden aanpassen.

Hoofdstuk 5: Afslaan, inhalen en bijzondere manoeuvres

Vroeger mocht je een bestuurder die voorgesorteerd stond om linksaf te slaan rechts inhalen. Dit is niet langer toegestaan.

Hoofdstuk 6: Voorrang en voor laten gaan

Voorrang rouwstoet

Vanaf 1 juli 2010 mag je op een gelijkwaardige kruising een rouwstoet niet meer doorsnijden. Voorwaarde hierbij is dat de voertuigen in de rouwstoet voorzien zijn van officiële vlaggen (deze worden uitgedeeld door de begrafenisondernemer). Uitvaartondernemers zijn niet verplicht de officiële vlaggen te gebruiken. Een rouwstoet zonder officiële vlaggen valt niet onder de regeling en moet zich aan de normale voorrangsregels houden.


Officiële rouwstoetvlag

Het eerste voertuig van een rouwstoet valt niet onder de regeling en moet zich dus aan de normale voorrangsregels houden. Nader je de volgauto's van een rouwstoet, dan gelden de volgende regels:

De regeling geldt niet op voorrangskruisingen, rotondes, kruispunten met verkeerslichten, invoegstroken en uitritten. Daar gelden voor de rouwstoet de normale voorrangsregels.

Hoofdstuk 8: Auto(snel)wegen

Maximumsnelheid op autosnelwegen op plaatsen verhoogdnaar 130 km/uur


Autoweg met bord G3

Autosnelweg met bord G1


Kenmerken van autowegen en autosnelwegen

Autoweg Autosnelweg
Vluchtstrook Soms Vrijwel altijd
Voor wie toegankelijk Motorvoertuigen die ten minste 50 km/uur kunnen en mogen rijden Motorvoertuigen die ten minste 60 km/uur kunnen en mogen rijden
Gelijkvloerse kruisingen Ja Nee
Invoeg- en uitrijstroken Soms korte invoeg/uitrijstroken Ja
Maximumsnelheid 100 km/uur 130 km/uur (vanaf 1 september 2012)
Gescheiden rijbanen Soms Altijd


Hoofdstuk 11: Bepalingen

Theoriecertificaat 1,5 jaar geldig

Voordat je het praktijkexamen mag afleggen voor één van de rijbewijscategorieën AM, A, B, C of D moet je eerst in het bezit zijn van een theoriecertificaat. Een theoriecertificaat krijg je als je het theorie-examen bij het CBR met een voldoende resultaat hebt afgelegd. Het theoriecertificaat blijft na de datum van afgifte 1,5 jaar geldig. Is het theoriecertificaat behaald op 1 januari 2012, dan mag er tot en met 30 juni 2013 praktijkexamen worden gedaan. Op 1 juli 2013 is het theoriecertificaat verlopen. Je wordt niet meer toegelaten tot het praktijkexamen indien het theoriecertificaat niet meer geldig is.

Het theorie-examen voor de categorie B bestaat uit 65 vragen. Deze vragen zijn een combinatie van open vragen, ja/nee-vragen en meerkeuzevragen met drie antwoordmogelijkheden. De vragen in dit TrafficTrainer programma worden op dezelfde wijze gesteld. Je komt dus goed voorbereid op het examen. De eerste 30 vragen gaan over verkeersregels. Vervolgens krijg je 10 vragen met betrekking tot verkeersinzicht. Daarna krijg je nog 25 vragen over gevaarherkenning. Van de eerste 40 vragen mag je er maximaal 5 fout beantwoorden en van de laatste 25 vragen maximaal 12.

2ToDrive

Jonge automobilisten in de leeftijdsgroep 18 tot 25 jaar zijn relatief vaak bij ernstige verkeersongevallen betrokken. Dit wordt veroorzaakt door een gebrek aan ervaring, zelfoverschatting en het niet onderkennen van mogelijk aanwezig gevaar op de weg. Ook doordat deze bestuurders in sommige gevallen stoer willen doen voor vrienden of vriendinnen, gaat het nogal eens mis. Zo is hun ongevalskans 4 maal hoger dan die van andere bestuurders. Bij jongens is dit zelfs 6 keer hoger!

Door met 2toDrive mee te doen, doet de beginnende bestuurder eerst meer ervaring op onder begeleiding van een ervaren bestuurder, voordat hij of zij alleen de weg op gaat.

Als je meedoet aan de 2toDrive volg je eerst een rijopleiding bij een rijschool om vervolgens vanaf je 17e jaar het officiële CBR praktijkexamen af te leggen. Je mag beginnen met het nemen van rijlessen vanaf 16,5 jaar, ook mag je vanaf deze leeftijd een tussentijdse toets afleggen. Heb je het praktijkexamen gehaald, dan mag je onder begeleiding en onder bepaalde voorwaarden autorijden tot je 18e verjaardag. Daarna mag je gewoon alleen de weg op. Het CBR praktijkexamen is identiek aan het examen dat een 18 jarige moet afleggen. Meedoen aan 2toDrive is niet verplicht. Je mag ook gewoon vanaf je 18e lessen gaan nemen.

Wanneer je meedoet aan 2toDrive mag je vanaf 16 jaar op voor je theorie-examen. Nadat je het theorie-examen hebt gehaald is dit 1,5 jaar geldig. Je hebt het theoriecertificaat nodig wanneer je een tussentijdse toets of het praktijkexamen gaat afleggen.

Wie mag meedoen aan 2toDrive

2toDrive is een proef die start op 1 november 2011. Je mag aan 2toDrive meedoen wanneer je op of na de startdatum van 2toDrive 17 jaar wordt. Dit betekent dat je na 31 oktober 1994 geboren moet zijn. Wanneer je voor die datum geboren bent mag je wel vanaf je 17e beginnen met rijlessen, je mag echter pas vanaf je 18e praktijkexamen afleggen.

Wanneer je ouder bent dan 18 jaar als je 2toDrive aanvraagt kun je niet meedoen. Je mag dan al zonder begeleiding de weg op wanneer je je rijbewijs hebt behaald. Uiteraard is het ook dan slim om onder begeleiding van een ervaren bestuurder de eerste tijd de weg op te gaan.

Wanneer je meedoet aan 2toDrive is het ook mogelijk een rijopleiding in stappen (RIS) te volgen. Ook jongeren die een beroeps begeleidende leerweg (BBL) tot chauffeur volgen kunnen meedoen aan 2toDrive.

2toDrive is een experiment dat maximaal 6 jaar duurt. Wanneer uit evaluatie blijkt dat 2toDrive voor meer verkeersveiligheid zorgt, kan het structureel worden ingevoerd.

Hoe kun je aangeven dat je mee wilt doen?

Je kunt aangeven dat je mee wilt doen aan 2toDrive door:

Een begeleiderspas aan te vragen. Dit kun je doen vanaf het moment dat je 16,5 jaar bent. Een begeleiderspas vraag je aan door op de website www.2todrive.nl het aanvraagformulier te downloaden en volledig ingevuld op te sturen naar de RDW. Hiervoor heb je van je coaches (minimaal 1 en maximaal 5) toestemming, een kopie van een geldig legitimatiebewijs en een handtekening nodig. Ook van jezelf moet je een kopie van een geldig legitimatiebewijs toevoegen. De kosten voor een begeleiderspas bedragen € 35,=. Vanaf 1 maart 2012 kun je via de website online een aanvraag voor een begeleiderspas indienen. De begeleiderspas moet je zelf aanvragen. Een coach krijgt geen speciale begeleiderspas.

De eisen die aan een begeleider (coach) gesteld worden zijn:

Als alles akkoord is bij je aanvraag, krijg je binnen 10 werkdagen je pas thuis gestuurd. Wanneer blijkt dat de gegevens niet volledig zijn, niet kloppen of één of meerdere coaches niet voldoen aan de eisen, krijg je een afwijzingsbrief of een verzoek om meer informatie. Wanneer een coach niet als begeleider te gebruiken is, kun je een nieuwe coach aan het RDW doorgeven. Je hebt minimaal één coach nodig om aan 2toDrive mee te kunnen doen. Let wel: jij vraagt de begeleiderspas aan. Een coach kan zelf geen begeleiderspas aanvagen. Ook kan je aanvraag worden afgewezen omdat je niet voldoet aan de gestelde leeftijdseisen.

Een coach hoeft niet perse een ouder te zijn. Het mag iedereen zijn die aan de hierboven genoemde kenmerken voldoet. Je krijgt een begeleiderspas waar al je begeleiders/coaches op staan. Tot je 18e moet je deze begeleiderspas samen met je rijbewijs bij je hebben wanneer je auto rijdt.  Wanneer je een nieuwe coach op je pas wilt zetten, kun je gratis een nieuwe begeleiderspas aanvragen. Hiervoor heb je toestemming van je nieuwe coach nodig.

Rijscholen mogen zelf bepalen of ze praktijklessen aan gaan bieden aan jongeren vanaf 16,5 jaar. Je kunt dus elke willekeurige rijscholen benaderen.

Wat te doen wanneer je geslaagd bent met 2toDrive

Wanneer je geslaagd bent voor je praktijkexamen vraag je bij de gemeente je rijbewijs aan. In het systeem staat vermeld of je al een begeleiderspas hebt. Wanneer dit het geval is kun je na ongeveer een week je rijbewijs ophalen en kun je vanaf dat moment met een coach de weg op. Aan het rijbewijs is niet te zien dat je meedoet aan 2toDrive. Vanaf het moment dat je je rijbewijs hebt behaald is het een volwaardig rijbewijs. Alleen tot je 18e mag je alleen onder begeleiding van een coach in een auto rijden. Vanaf dat moment gelden voor jou dezelfde regels als voor alle andere beginnende bestuurders. Je hoeft wanneer je 18 geworden bent je rijbewijs dus niet om te ruilen.

Vanaf het moment dat je je rijbewijs haalt ben je 7 jaar een beginnende bestuurde. In die periode kun je strafpunten krijgen voor verkeersovertredingen en geldt de lagere alcohollimiet van 0,2 promille. Tijdens 2toDrive ben je zelf verantwoordelijk wanneer je een ongeluk veroorzaakt en moet je ook eventuele verkeersboetes zelf betalen.

Tijdens 2toDrive mag je, wanneer je je rijbewijs hebt behaald, ook op een brommer of scooter rijden. Bij je rijbewijs krijg je automatisch ook het rijbewijs AM. Wanneer je op een brommer of scooter rijdt heb je geen begeleiding van een coach nodig. Het rijden met een coach geldt alleen voor het besturen van een auto. Dit geldt dus ook wanneer je rijdt met een aanhanger. Met een 2toDrive-rijbewijs gelden dezelfde voorwaarden als bij een rijbewijs B qua aanhanger.

Het rijbewijs dat je als 17-jarige voor het experiment 2toDrive haalt, is niet geldig in het buitenland. Ook niet wanneer je begeleid wordt door een coach. Je mag ook dan pas vanaf je 18e in het buitenland een auto besturen.

Vanaf je 18e mag je zelfstandig de weg op. Je hoeft hiervoor niet een bepaald aantal uren onder begeleiding van een coach gereden te hebben. Uiteraard is het wel verstandig de nodige kilometers te maken onder begeleiding en hierbij ook te zorgen voor de nodige variatie in routes. Hierdoor doe je meer ervaring op.

Een coach mag alleen plaatsnemen op de bijrijderstoel en dus niet achterin de auto. Achterin mogen wel andere personen plaatsnemen, wanneer er maar altijd een coach naast je zit. Je coach mag niet onder invloed zijn van alcohol, drugs of medicijnen wanneer hij jou begeleidt. Wanneer dit wel het geval is wordt direct je rijbewijs ingenomen en krijg je een boete van € 100,=. Je kunt dan pas vanaf je 18e opnieuw theorie- en praktijkexamen afleggen. Dit geldt ook wanneer je aangehouden wordt en zonder coach rijdt.

Tot je 18e moet je dus, wanneer je met de auto de weg op gaat, je rijbewijs en begeleiderspas bij je hebben en er moet een coach naast je zitten. Vanaf je 18e mag je zelfstandig de weg op en hoef je de begeleiderspas niet meer bij je te hebben. De begeleiderspas verliest dan automatisch zijn geldigheid. Je hoeft de pas niet terug te sturen naar de RDW.

wijziging regels rijden met een aanhangwagen of oplegger met rijbewijs B(E)

Aanhangwagen besturen met rijbewijs B

Situatie tot 19 januari 2013

Tot 19 januari 2013  mag je met een rijbewijs B een personenauto met een aanhangwagen of oplegger besturen die, inclusief laadvermogen, niet meer weegt dan 750 kg. Hierop zijn enkele uitzonderingen, waarbij het wel is toegestaan een zwaardere aanhangwagen te trekken. Hier zijn de volgende voorwaarden aan verbonden:

Tot 19 januari 2013 mag je met een rijbewijs BE een personenauto met een aanhangwagen of oplegger besturen met een toegestane maximum massa van meer dan 750 kg.

Situatie vanaf 19 januari 2013

Vanaf 19 januari 2013 gelden er nieuwe regels voor het rijden in een personenauto met aanhangwagen of oplegger. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt of je rijbewijs is afgegeven voor 19 januari 2013 of op of na 19 januari 2013. Let erop dat het hier gaat om de datum waarop het rijbewijs is afgegeven en niet de datum waarop je je rijbewijs hebt behaald. Wanneer je je rijbewijs hebt behaald op 15 januari 2013 en het rijbewijs is afgegeven op 20 januari 2013 geldt voor jou de situatie waarbij het rijbewijs is afgegeven op of na 19 januari 2013.

In deze tabel zie je wat je mag besturen en wat er geldt voor een rijbewijs B.

   Oude situatie tot 19 januari 2013 Nieuwe situatie:
Rijbewijs afgegeven voor 19 januari 2013
Nieuwe situatie:
Rijbewijs afgegeven op of na 19 januari 2013
Trekkend voertuig Drie- of vierwielig motorvoertuig met een toegestane maximum massa van ten hoogste 3.500 kg, maximaal 8 personen, exclusief bestuurder. Drie- of vierwielig motorvoertuig met een toegestane maximum massa van ten hoogste 3.500 kg, maximaal 8 personen, exclusief bestuurder. Vierwielig motorvoertuig met een toegestane maximum massa van ten hoogste 3.500 kg, maximaal 8 personen, exclusief bestuurder.
Leeftijd Vanaf 18 jaar (17 jaar in kader van ‘2ToDrive’. Vanaf 18 jaar (17 jaar in kader van ‘2ToDrive’. Vanaf 18 jaar (17 jaar in kader van ‘2ToDrive’.
Rijbewijs 10 jaar geldig. 10 jaar geldig. 10 jaar geldig.
Examen Theorie- en praktijkexamen. Theorie- en praktijkexamen. Theorie- en praktijkexamen.
Aanhangwagen of oplegger
  • Toegestane maximum massa van ten hoogste 750 kg of
  • Toegestane maximum massa van meer dan 750 kg, maar niet meer dan de ledige massa van het trekkend voertuig en totale combinatie met toegestane maximum massa van ten hoogste 3.500 kg.
  • Toegestane maximum massa van ten hoogste 750 kg of
  • Toegestane maximum massa van meer dan 750 kg, maar totale combinatie met toegestane maximum massa van ten hoogste 3.500 kg.
  • Toegestane maximum massa van ten hoogste 750 kg of
  • Toegestane maximum massa van meer dan 750 kg, maar totale combinatie met toegestane maximum massa van ten hoogste 3.500 kg.
Opmerking    De gemotoriseerde driewieler mag nog steeds bestuurd worden met rijbewijscategorie B. De gemotoriseerde driewieler mag niet meer bestuurd worden met rijbewijscategorie B. Hiervoor is categorie A nodig.

Vanaf 19 januari 2013 mag je met een rijbewijs B een personenauto een aanhangwagen of oplegger trekken, waarbij de aanhangwagen of oplegger zwaarder is dan de ledige massa van het trekkende voertuig (mits beide voertuigen samen niet meer dan 3.500 kg wegen). Uit het kentekenbewijs van de auto moet wel blijken dat de auto een dergelijke zware aanhangwagen of oplegger mag trekken.

Aanhangwagen besturen met rijbewijs BE of rijbewijs B+ Code 96

Hieronder zie je wat er verandert voor bestuurders met een rijbewijs BE.

   Oude situatie tot 19 januari 2013 Nieuwe situatie:
Rijbewijs afgegeven voor 19 januari 2013
Nieuwe situatie:
Rijbewijs afgegeven op of na 19 januari 2013
Trekkend voertuig Categorie B. Categorie B. Categorie B.
Leeftijd Vanaf 18 jaar. Vanaf 18 jaar. Vanaf 18 jaar.
Rijbewijs 10 jaar geldig. 10 jaar geldig. 10 jaar geldig.
Examen Praktijkexamen (en in bezit van rijbewijs B. Praktijkexamen (en in bezit van rijbewijs B. Praktijkexamen (en in bezit van rijbewijs B.
Aanhangwagen of oplegger
  • Toegestane maximum massa van meer dan 750 kg.
  • Toegestane maximum massa van meer dan 750 kg.
  • Toegestane maximum massa van aanhangwagen of oplegger mag ten hoogste 3.500 kg bedragen of
  • Toegestane maximum massa van de oplegger of middenasaanhangwagen mag meer dan 3.500 kg bedragen mits:
    • De toegestane maximumlast onder de koppeling van de oplegger of middenasaanhangwagen niet meer bedraagt dan het verschil tussen de toegestane maximum massa van het trekkend voertuig en de massa in rijklare toestand van het trekkend voertuig en
    • De toegestane maximum aslast dan wel de som van de toegestane maximum aslasten van de oplegger of middenasaanhangwagen niet meer bedraagt dan 3.500 kg.

Bij overschrijding is rijbewijs C1E noodzakelijk.

Opmerking    De huidige rechten van rijbewijshouders categorie BE blijven behouden. Ook na vernieuwing van het rijbewijs in de toekomst.   


Nadat je examen hebt gedaan voor rijbewijs BE kun je vanaf 19 januari 2013 ook kiezen voor een rijbewijs B+ code 96. Met dit rijbewijs kun je minder gewicht vervoeren dan met BE. Met een rijbewijs B+ code 96 mag je een aanhangwagen vervoeren met een maximum gewicht van meer dan 750 kg, mits het voertuig en de aanhangwagen samen niet meer dan 4.250 kg wegen.

Je kunt een rijbewijs B+ code 96 bij je gemeente aanvragen op het moment dat je bent geslaagd voor het examen voor de categorie BE. Wanneer je eenmaal voor B+ code 96 hebt gekozen, kun je deze later niet meer omwisselen voor een rijbewijs BE. De rijbewijscategorie BE wordt dan ook niet op je rijbewijs vermeld. Het rijbewijs B+ code 96 blijft ook 10 jaar geldig.

Het motorrijbewijs

Een bestuurder van een motorrijtuig op de weg moet in het bezit zijn van een geldig rijbewijs voor het besturen van motorrijtuigen van de categorie waartoe het motorrijtuig behoort. Een motorfiets behoort tot categorie A, een personenauto tot categorie B en een bromfiets tot categorie AM.

Als je voor het rijbewijs geslaagd bent krijg je voor de duur van 5 jaar een zogenaamd beginnerrijbewijs. Op de site van het ministerie van Verkeer en Waterstaat vind je alle informatie erover.

Tot 19 januari 2013 kon afhankelijk van het examen dat je aflegde de beperking gelden dat je de eerste 2 jaar alleen mocht rijden op een motorfiets waarvan het vermogen niet meer bedroeg dan 25 kW en tevens niet meer dan 0,16 kW per kg ledige massa bedroeg. Wanneer je jonger was dan 21 jaar was het verplicht het examen af te leggen waaraan deze beperking was verbonden.

Situatie vanaf 19 januari 2013

Vanaf 19 januari 2013 zijn er 3 verschillende categorieën motorrijbewijzen: A1, A2 en A. Het type rijbewijs dat je kunt halen hangt af van het vermogen van de motor, je leeftijd en ervaring.

A1 is voor de lichtste motor. Vanaf 18 jaar mag je hiervoor examen afleggen (vanaf 17 jaar mag je praktijklessen volgen). Je moet dan zowel een theorie- als praktijkexamen afleggen. Het praktijkexamen bestaat uit de onderdelen voertuigenbeheersing en verkeersdeelneming.

A2 is voor de middelzware motor. Vanaf 20 jaar mag je hiervoor praktijkexamen afleggen. Als eis hiervoor geldt wel dat je minstens 2 jaar rijbewijs A1 hebt.

A is voor de zware motor. Vanaf 22 jaar mag je hiervoor praktijkexamen doen. Als eis geldt wel dat je minstens 2 jaar rijbewijs A2 moet hebben. Wanneer je geen rijbewijs A2 hebt moet je minstens 24 jaar zijn. Je moet dan een theorie- en praktijkexamen doen. Het praktijkexamen bestaat in dat geval uit de onderdelen voertuigenbeheersing en verkeersdeelneming.

In onderstaand overzicht wordt alles nog eens op een rijtje gezet.

   Oude situatie tot 19 januari 2013 Nieuwe situatie:
Rijbewijscategorieën afgegeven voor 19 januari 2013
Nieuwe situatie:
Rijbewijscategorieën afgegeven op of na 19 januari 2013
   Rijbewijs A (beperkt/licht) Rijbewijs A (beperkt/licht) Rijbewijs A1
Voertuig Motorrijwiel, maximaal 25 kW en ten hoogste 0,16 kW per kg ledige massa. Motorrijwiel, maximaal 35 kW, minder dan 0,2 kW per kg en niet afgeleid van een voertuig met meer dan het dubbele vermogen. Motorrijwiel, maximaal 125 cc, maximaal 11 kW en minder dan 0,1 kW per kg of motorrijwiel met volledig elektrische aandrijving, maximaal 11 kW en minder dan 0,1 kW per kg of gemotoriseerde driewieler met maximaal 15 kW.
Leeftijd Vanaf 18 jaar. Vanaf 18 jaar. Vanaf 17 jaar les, vanaf 18 jaar examen.
Rijbewijs 10 jaar geldig. 10 jaar geldig. 10 jaar geldig.
Examen Theorie- en praktijkexamen. Theorie- en praktijkexamen. Theorie- en praktijkexamen.
Opmerking Na 2 jaar rijbewijscategorie A-licht in bezit te hebben, verkrijgt de bestuurder automatisch categorie A. Na 2 jaar rijbewijscategorie A-licht in bezit te hebben, verkrijgt de bestuurder automatisch categorie A.   
      Rijbewijs A2
Voertuig     Motorrijwiel, maximaal 35 kW, minder dan 0,2 kW per kg en niet afgeleid van een voertuig met meer dan het dubbele vermogen.
Leeftijd     Vanaf 20 jaar.
Rijbewijs     10 jaar geldig.
Examen     Praktijkexamen.
Opmerking     Categorie A2 kun je alleen halen als je minstens 2 jaar in bezit bent van rijbewijscategorie A1. Er is dan alleen een praktijkexamen vereist.
  Rijbewijs A (zwaar) Rijbewijs A (zwaar) Rijbewijs A
Voertuig Motorrijwiel onbeperkt vermogen. Motorrijwiel onbeperkt vermogen. Motorrijwiel onbeperkt vermogen of gemotoriseerde driewieler meer dan 15 kW.
Leeftijd Vanaf 21 jaar. Vanaf 21 jaar. Vanaf 22 jaar wanneer 2 jaar in bezit van rijbewijs A2 en vanaf 24 jaar bij rechtstreekse verkrijging.
Rijbewijs 10 jaar geldig. 10 jaar geldig. 10 jaar geldig.
Examen Theorie- en praktijkexamen. Theorie- en praktijkexamen. Zonder in bezit te zijn van rijbewijs A2 moet je het theorie-examen en tweeledig praktijkexamen doen (vanaf 24 jaar) of als je wel in bezit bent van categorie A2 doe je alleen het praktijkexamen.
Opmerking     Na 2 jaar rijbewijscategorie A2 in bezit te hebben, verkrijg je niet automatisch categorie A. Je moet een praktijkexamen afleggen voor rijbewijscategorie A. Ook wanneer je minder dan 2 jaar in bezit bent van rijbewijscategorie A2 of alleen in bezit bent van rijbewijscategorie A1, kun je vanaf je 24e examen doen voor rijbewijscategorie A.